Ο τεχνικός ασφαλείας έχει ως κύριο καθήκον την αναγνώριση των πιθανών κινδύνων στον χώρο εργασίας. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να περιλαμβάνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων, τραυματισμών ή ασθενειών που μπορεί να προκύψουν από τις εργασιακές δραστηριότητες (Ν. 3850/2010, Π.Δ. 294/1988).
Μετά την αναγνώριση των κινδύνων, γίνεται αξιολόγηση τους, προσδιορίζοντας πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν και να μειωθούν.
Βάσει της αξιολόγησης κινδύνων, ο τεχνικός ασφαλείας προτείνει και εφαρμόζει  μέτρα όπως τη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού, την εκπαίδευση των εργαζομένων και τη βελτίωση των εργασιακών διαδικασιών.
Εκπαιδεύει και  ευαισθητοποιεί τους εργαζομένους σχετικά με τους κινδύνους και τις βέλτιστες πρακτικές για την ασφαλή εκτέλεση των εργασιών τους.
Διασφαλίζει ότι ο χώρος εργασίας πληροί τις νομικές απαιτήσεις σχετικά με την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.


Τεχνικός Ασφάλειας 
 παρέχει συμβουλές, οδηγίες και υποδείξεις για θέματα Ασφάλειας και Υγείας στον εργοδότη, στη διοίκηση της επιχείρησης, στους προϊσταμένους των τμημάτων και στους εργαζόμενους, είτε ατομικά είτε σε ομάδες. 
Επιβλέπει την εφαρμογή μέτρων προστασίας και πρόληψης ατυχημάτων, συμμετέχει στη σύνταξη της Μελέτης Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΜΕΕΚ), και επιβλέπει την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία. 
Συμμετέχει επίσης στην εκπαίδευση των εργαζομένων, ενημερώνεται για νέα εξοπλισμό ή διαδικασίες που επηρεάζουν την υγεία και ασφάλεια του προσωπικού, και εκτελεί μετρήσεις περιβαλλοντικών παραγόντων για προτάσεις πρόληψης. 
Συμβουλεύει για τη χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας και συνεργάζεται με αρμόδιους φορείς για την ασφάλεια των εργαζομένων.
Ο Συντονιστής Ασφάλειας & Υγείας
 Σύμφωνα με το Π.Δ. 305/1996, επιβλέπει την εφαρμογή αρχών πρόληψης και των διατάξεων ασφαλείας, προσαρμόζει ΣΑΥ και ΦΑΥ κατά την εκτέλεση έργου, συντονίζει τη συνεργασία μεταξύ εργολαβών, υπεργολαβών και αυτοαπασχολούμενων για την ασφάλεια, και είναι υπεύθυνος για την είσοδο στο εργοτάξιο μόνο των αναγκαίων ατόμων. 
Συνεργάζεται επίσης με Τεχνικούς Ασφάλειας και Ιατρούς Εργασίας κατά την διάρκεια εργασίας και διασφαλίζει την επιμόρφωση του προσωπικού σε θέματα υγείας και ασφάλειας.






Σχέδιο και Φάκελος Ασφάλειας & Υγείας 
ΣΑΥ - ΦΑΥ
Το Σχέδιο και ο Φάκελος Ασφάλειας και Υγείας (ΣΑΥ-ΦΑΥ) υιοθετήθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα 305/96 και αποτελούν τα βασικά εργαλεία για την διαχείριση της Ασφάλειας και Υγείας στα Τεχνικά και Βιομηχανικά έργα. 
ΣΑΥ
H εκπόνηση Σχεδίου Ασφάλειας και Υγείας (ΣΑΥ) σε ένα Τεχνικό Έργο αποτελεί κατά νόμο υποχρέωση (Π.Δ. 305/1996, άρθρο 3) του εργολάβου ολόκληρου του έργου και αν αυτός δεν υπάρχει, του Κυρίου του Έργου.
Το Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας περιγράφει και διευκρινίζει τους κανόνες που θα εφαρμόζονται στο εργοτάξιο, αφού ληφθούν υπόψη οι τυχόν δραστηριότητες εκμετάλλευσης που διεξάγονται στον τόπο του έργου, καθώς και ειδικά μέτρα για τις εργασίες που ενέχουν ειδικούς κινδύνους για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων, κατά το Παράρτημα ΙΙ του άρθρου 12 του Π.Δ. 305/1996.
Το Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας ενσωματώνει την πρόληψη των κινδύνων κατά την εργασία σε όλες τις φάσεις/αποφάσεις της μελέτης του έργου και αποσκοπεί στον συντονισμό και στην καθοδήγηση όλων των εμπλεκόμενων στην κατασκευή.
Περιλαμβάνει την Εκτίμηση του Επαγγελματικού Κινδύνου (ΕτΕΚ), τους πιθανούς κινδύνους κάθε εργασίας, καθώς και τα προτεινόμενα μέτρα για την πρόληψη ή τον έλεγχο των κινδύνων αυτών.
Περιλαμβάνει επίσης στοιχεία για την προσπέλαση στο εργοτάξιο και την ασφαλή πρόσβαση στις θέσεις εργασίας, για την ανάλυση πορείας κατασκευής σε φάσεις, για την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων εντός του εργοταξίου, για την ανάλυση μεθόδων εργασίας κατά φάσεις, για τον καθορισμό χώρων αποθήκευσης υλικών και τρόπου αποκομιδής αχρήστων, για τις συνθήκες αποκομιδής επικίνδυνων υλικών, για τη διευθέτηση χώρων υγιεινής, εστίασης και Α βοηθειών και για τη μελέτη κατασκευής ικριωμάτων όταν δεν περιγράφονται από τις ισχύουσες διατάξεις.
ΦΑΥ
H κατάρτιση Φακέλου Ασφάλειας και Υγείας (ΦΑΥ) σε ένα Τεχνικό Έργο αποτελεί κατά νόμο υποχρέωση (Π.Δ. 305/1996, άρθρο 3) του εργολάβου ολόκληρου του έργου και αν αυτός δεν υπάρχει, του Κυρίου του Έργου.
Αποσκοπεί στον προσδιορισμό, την πρόληψη και τον περιορισμό των κινδύνων των χρηστών του έργου κατά τις ενδεχόμενες μεταγενέστερες εργασίες συντήρησης, μετατροπών, επισκευών μέχρι και τελικής καθαίρεσής του
Η σύνταξη του ΦΑΥ ολοκληρώνεται μαζί με το έργο και παραδίδεται στον Κύριο του Έργου ή τον Πελάτη.
 ΣΟΔΑΥΕ
Η εκπόνηση Σχεδίου Οργάνωσης και Διαχείρισης Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας (ΣΟΔΑΥΕ) αποτελεί κατά νόμο υποχρέωση του Αναδόχου Δημοσίου Έργου (Αρ. ∆ΙΠΑ∆/οικ.889/03, ΦΕΚ 16/Β/14-01-2003).
To Σχέδιο Οργάνωσης και Διαχείρισης Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας περιλαμβάνει την πολιτική του Αναδόχου για την Ασφάλεια και Υγεία, καθώς και διαδικασίες Ασφαλείας και οδηγίες προς τους εργαζομένους.
Στα μεγάλα Ιδιωτικά έργα εκπονείται Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας(ΣυΔιΑΥΕ), το οποίο είναι ανάλογο του ΣΟΔΑΥΕ.

You may also like

Back to Top